The design challenge for us was to make a separate room in the history hall for learning, group projects, or anything education related. One challenge is to figure out where we want to place our furniture in this room. Another challenge is figuring out what colors of paint should go on which wall.  We want to make this place welcoming and relaxing to the students of Burlington High School.

We met with our client to discuss details about the room. The client was Mr. Whitten. Mr Sullivan also was there for our discusson. There is storage rooms in the room and we were told that we need to preserve access to these rooms. This meant we could not add any furniture there that would interfere with the storage rooms. We could also not have any furniture near the stairs leading towards the library. This is for fire safety. The client told us that he wanted the room to be sterile and welcoming. He also wanted the room to have good quality furniture but not be comfortable. He does not want to treat the room as a lounge for students. He does not want vending machines. TV's could be attached to the wall but they have to be on mute and students can not have access to the remotes. He envisions that we implement square tables and chairs, not fixed, and not attached to each other. Furniture should be movable to make more space for the room. They also wanted no pictures of the BHS devil or anything that says BHS on it in the space.

When we met with the client we presented some good ideas to him. We presented on how we wanted the library to be a welcoming place and contrast from the orange lockers in the dull hallway. Below is an example of a welcoming space. We would like to use this example and connect it to our design.


We told the client we wished to have yellow, blue, red, and light blue on the walls of our room. These colors are more lively and welcoming which is why we choose them. In our budget, we presented that we should have 4 tables which would cost about $1,000, 2 counters at $500, 30 chairs at $2,000. We compared the prices to the client of an Apple TV which was $100 and TV which would range between $1,200 to $1,700. The mountain brackets and electrical wiring is another thing we presented to the client which both were $150. We told the client that the total would be $6,100 if we wanted to implement everything.

To meet our clients needs we ordered furniture that was not comfortable and brainstormed placement of furniture away from the storage room and stairs. To make the room sterile and more welcoming like Mr. Whitten said we added the blue, light blue, yellow, and red. We also brainstormed that we should add stripes to make it more welcoming and lively.

The room was quite big with an attached room to the bigger room. The room could be quite dark at places so we added colors like blue, yellow, and red to lighten up the space. Architecturally the ceilings were low so it felt that we were boxed in. By adding color this eliminates this since color brightens the room. We realized out furniture can not be too big or there would not be enough room.

We wanted to make the back wall of the room blue in our design decision. This was because the red door went together with the blue. The yellow would be on the long left wall of room to brighten the room up. We thought of making stripes on the wall to make the wall looking more interesting and welcoming. The right back wall is yellow and the right front wall is blue. On the right front wall we decided to mount a picture of strips of a map. We thought black would be good for the frame. Black would give the room that fresh look and it would not get as dirty. The smaller room on the left off to the side of the bigger room would be blue. We decided that the back wall would have two pictures. In these pictures they would contain maps. The maps were then painted over with pink to make the picture look less dull. The frames for these pictures are also black.

Our guest artist was our teacher's grandmother. I was not there when she visited the space although.

We made several changes to the space. The back wall was originally was going to be yellow, blue, and red stripes but halfway through the process of painting we did not think it looked pleasing. We thought it looked messy. We painted the whole thing over with blue paint. We recognized that the pictures on the back wall were too high. We changed it by putting them lower. Things sticking out of wall were annoyances. We scratched some of them off to make the walls look clean.

Specifically to paint the large walls we used rollers other than paint brushes to save time and make the painting more efficient. On the edges of the walls we painted using smaller paint brushes to make a neat finish. To make sure we did not make a mess on the bottom of the wall we placed tape along the bottom of the wall. To make the stripes on the left wall we first used rulers to make straight lines pointing out where each stripe would be placed. We then placed tape along the lines so when we went to paint the stripes and peel the tape off the stripes would be straight. We used orange, yellow, and blue for the stripes.

The existing space was white walls. We came to realize that we needed to add life to the room. We also knew we did not want the room to have a lot orange since that was the colors of the lockers. We knew that bright colors like blue, yellow, and red would be good to take away the existing white walls. The white walls were not very welcoming and it felt like you were in jail. The colors took away that feeling.

Overall, I am happy with how the room turned out. I think the students walking by in the halls looking at the room will get a sense of happiness now that there is finally color. I think the space will be very functional. The space will help people concentrate more now that they are not sitting in a dull room. The room will make students want to learn and be more excited. The furniture will play a big part with the room. Movable items will make more space for students to move around and for teachers to set up. The only thing I wished we added was more stripes and color. The more variety of colors and patterns I feel makes the space more appealing.

This is what the room looked like before we designed it.
This is what the stripes looked like at the back of the wall. We later covered this with blue.
This shows the back of the wall changed to blue.
This shows how we made the stripes on the wall by placing tape to make straight stripes.
This is the smaller room which is connected to the bigger room. The storage rooms are on the right in this picture.
This shows how we put the tape on the bottom of the walls so we would not make a mess.
This is what the room looks like when we painted everything.
This is the picture of the strips of maps. This was created by the Drawing and Painting Class. We added the black frame to make it have a fresh and clean look.
This is the final design.
 
When I visited the middle school the first thing I noticed was the enormous windows. It was an inviting space because it was quiet and filled with light. The natural light coming in from the windows drew me into the library. The comfy furniture around the school was very impressive. I liked how it was very quiet unlike the high school. I feel like the library layout is perfect. The only thing I would change is to put all of the bookshelves on the walls other than in the middle. Since the bookshelves are in the middle there is less space for people to move. The computer lab could have been closer to the light source, the big window. Except that I like the library. This library would be a peaceful place to work in. It would also be a great area to get things done and not getting distracted by noises. I would rather work in the middle school library than the high school library. One unique thing the space offered was the small bookshelves. The reason for small bookshelves was so students could not hide and the librarian can keep an eye on the kids in the space. This space felt different then the high school. The natural light from the windows is a big difference from the high school's natural light. The middle school lets in a ton of natural but the high school only lets in a tiny bit. From observing this library it gave me the idea I that should add big windows and small bookcases to my library.
 
The winner of the Discover Design, Stephen Hsueh, created an outstanding cafeteria. His approach in collecting information was very smart. He asked students about the original cafeteria. This was a good decision because you need input from other people and opinions about the cafeteria to make people enjoy being in the space. One cool thing he had was he created a solar analysis to see where the sun hits the cafeteria. This was very unique and important because some spaces can have the sun shining in your eyes. This can be very distracting. This was a wise thing to implement on his part. In his sketches I like how he color coded traffic areas in the cafeteria. I like the idea of an outdoor eating area and how he used a roof garden to improve food ingredients. One thing that a lunch room needs is a private area to study. Most people would not think of implementing study areas in a cafeteria. This makes his design original to the others. He made a case study on "Farmscape". It said that the incorporation of a roof farm can help provide healthier ingredients to student lunches and get students to be more involved. I thought this was a cool feature and would be very beneficial. I like the bright yellow and green walls because it is pleasing to look at. I think Stephen Hsueh deserved to be the winner of this. It looked like he really spent time on the project and was extremely detailed. He even used a little bit of science which was fascinating. For example, his concept of passive solar energy in order to heat the space up during the winter months was fantastic. In order to heat up the space in the winter he placed a large window on the south part of the cafeteria. His use of science stood out and made it better than the others.



Below are some pictures that stood out.


In this picture above I like the positioning of the windows and how you can see the green and yellow walls on the inside.
In this picture it shows the cool green and yellow pattern on the walls and the outside lunch area.
On the right it shows the color coded traffic areas of students. The red area, for example, is the highest level of traffic.
This shows the finished design and on the left it shows the garden.
The forecast in the cafeteria is a fascinating feature shown above.
 
The assignment was to make a room out of cardboard furniture.  We split up into groups and we each worked on a piece of furniture. We wanted the space to be a lounge area. All the pieces of furniture have to be functional and aesthetically pleasing. Before we made the furniture we made prototypes. After the prototypes we scaled it to make the real thing. All the pieces were not used with glue, tape, or anything else that would help the furniture function. The room consists of a bench, coffee table,  lounging chair, bookshelf, rug, and picture frame of a deer. The bench is located on the left side of the room, the lounge chair is located in the left corner of the room, the bookshelf is positioned in the right corner, the picture frame of the deer is in the middle on the wall, and the coffee table is in the middle of the room on top of the rug. The bench can fit two people and the lounge chair can only fit one person. Each piece of furniture has something unique about it. For example, the coffee table has a unique shape of the table top. Another example is the picture frame of the deer. Picture frames are usually two dimensional and in this room the picture frame of the deer is three-dimensional. This adds uniqueness to the space. The rug is weaved making it functional for the coffee table to stand on it without it falling. Overall, this place is a functioning and unique lounge room.
 
We brainstormed what would be functioning and ascetically pleasing for our cardboard coffee table. Our first thought for making the coffee table was to have support by four legs and have a flat piece of cardboard for the table top. This was not as creative and original as we wanted so we had to change our ideas. We made various sketches of how the cardboard coffee table would look like. We finally decided on a honeycomb structure for the coffee table. This would fulfill our needs of a functioning and ascetically pleasing structure. The honeycomb structure would add support to the coffee table so it would not break when you put items on top of it. This honeycomb structure will also make the coffee table sturdy and durable. This is why the honeycomb structure was the best idea for our coffee table. We followed the sketches we drew and build a prototype. We cut slits in 8 rectangular cardboard pieces that would connect with each other and form the honeycomb structure. We used razors and cutting boards to make these slits. When we finished we slid the pieces through seeing what worked and what did not. Some cardboard pieces were too big so we had to adjust by cutting the pieces to make sure it functioned in with the structure. The bottom pieces of the structure were uneven so there was a slight tilt of the coffee table. We had to cut some of the pieces to make the bottom even so the coffee table would not tilt. We connected the top next. We scored the edges of the top and had them fold down along the honeycomb structure. We made two holes on each of the edges. We inserted tabs through the holes. The tabs went through the holes of the honeycomb structure and connected to the other side. This made the top stay on.
    We were then finished with the prototype and it was time to move on to the real life structure. We measured all the pieces of the cardboard of the prototype and sketched the measurements on our sketchbook. Once we did that we multiplied the whole prototype by 5. The real life coffee table would be 5 times bigger than the prototype. We then started to trace out pieces based on our measurements. We cut them out and did the same process of what we did for the prototype. We ran through problems. The coffee table kept tilting and it was not functioning. We had to turn the the honeycomb structure over on it's side. We then put on a top connecting it with tabs. The top was a diagonal lightning shape. This matched the shape of body of the coffee table.
 
    The Petronas Towers located in Kuals Lumpur, Malaysia stands at 170 metres above ground. These towers are the tallest twin skyscrapers in the world. They used to be the tallest buildings in the world between 1998-2004. These buildings were created by Cesar Pelli and Achmad Murdijat, engineer Deejay Cerico and designer Dominic Saibo. The consultant was JC Guinto.
    The Petronas Towers inspire me the most because of it's height, lights, and bridge. I enjoy how the Petrona Towers stands out over the other buildings with it's height. The fact that there is two buildings very high right next to each other makes the Petronas Towers special. The building looks fascinating at night. On the top of both of the towers there is a bright light shining. The lights stand out in front of all the buildings. It gives life to the city. The lights look marvelous underneath the dark sky. There is 32,000 windows on the Petronas Towers. This allows a lot of light from the building to shine in the night. The third thing that inpires me is the bridge, or the Skybridge, that is connected to the two towers. The bridge is 170 m above the ground. This is the highest two story bridge in the world. The cool thing about the Skybridge is it acts as a safety device, so that in the event of a fire or other emergency in one tower, tenants can evacuate by crossing the skybridge to the other tower. There is a three-hinged arch that supports the skybridge with arch legs that are bolted to both of the towers. It is nifty on how this is supported.
 
On the field trip we went to Bergmeyer Associates and BSA Space. We met three a people. We met Daniel Ricardelli, an architect at Bergmeyer Associate Janet Tatten Human Resources, shown in the picture below. He was a BHS graduate and went to Northeastern who studied architecture there. We also met Bill Spaulding, architect at Bergmeyer Associates, and Mary Fichtner who is Program and Exhibits Manager of Boston Society of Architects. LEED, an internationally recognized green building program, provides building owners and operators with a framework for identifying and implementing practical and measurable green building design, construction, operations and maintenance solutions. I learned that when you are trying to get into architecture you need to have a organized portfolio. This portfolio needs to have everything you have designed in one folder or document. This will make the portfolio more approachable to the person viewing it and neat for them. Also I learned that more than 50% of architecture is communication with people on projects. You communicate more and solve problems more than doing sketches. I also learned a lot of architecture is involved on the computer. Architecture can be very time consuming. In college, architecture is more project based. You do not do as much tests or exams. Another thing that brought to my attention is that you need to take an architecture exam to be considered an "architect". Also from observing Bergmeyer associates I learned that you have to be very organized and on task. As I observed I saw that each room had different colored walls to show the mood of the rooms. One of the architects showed a wall consisting of bamboo. He pointed at the bottom of the bamboo and how it was not perfectly flat. This made me realize that not everything has to be perfect in designing.
 
 
 
 Alvar Aalto and Charles and Ray Earnes laminated thin veneers of wood to make organic curve shape the fit to the body when someone sat. Will Holman used corrugated cardboard. This was similar to what Alvar Aalto and Charles and Ray Earnes made. It was similar because the corrugated cardboard could be molded into curved shapes. To make this Holman clamped the cardboard into mold and adhered it with wheat paste. They are ergonomic panels. Recycled from alley-salvaged moving boxes, they are light and cheap. When this is mounted to a plywood frame, the resultant chair is an exercise in economy, utility, honesty, and simplicity.
Link to website